Sebarang karya nukilan yang ingin disalurkan untuk tujuan penyiaran, sila emailkan ke secret7writer@yahoo.com. Terima kasih.

Thursday, February 23, 2012

I Hate Love Story

9:00:00 PM | | Best Blogger Tips
Iffah Afeefah


“Wei, korang ni asyik lepak dalam bilik je. Tak bosan ke?” Meera melihat ke luar tingkap.
“Tak,” Hampir serentak keduanya menjawab. Meera mendengus geram. Dia kebosanan.
“Jomlah keluar. Tengok wayang ke apa ke,” Dia berusaha lagi.
“Tak naklah. Kitorang dah melekat tengok Secret Garden ni,” Z menjawab. Nama sebenarnya Zahirah.
“Ala Z. Aku tak layan cerita cinta bagai. Bosan tau,” Meera geram. Lantas dia bersiap. Dia nekad keluar sendirian. Z dan Wani terus leka dengan cerita itu.

***

“Lep kau ada mana?” Haire memerhati sekeliling.
“Alamak Ri. Aku ada kerja tetiba. Kena fly kelantan,” Alif ujar dengan nada bersalah.
“Tak apalah. Aku dah ada kat sini. Tahulah aku nak buat apa,”
“Sorry Ri. Aku balik kita outing sama. Janji!” Alif memutuskan talian. Tergesa-gesa bunyinya. Haire mengeluh.
“Apa aku nak buat ni?” Dia terus mendapatkan kerusi. Letih pula berdiri.
“Eh saya punya tempat ni,”
“Alamak, saya dah duduk. Nak buat macam mana?” Haire sengih.
“Bangun jelah balik. Lagipun saya perempuan,” Haire tersenyum. Dia terus bangun.
“Ambillah. Saya bukan apa, cuma tak suka bergaduh dengan orang perempuan. Tak berbaloi,” Sinis berkata.
“Apa awak kata?” Geramnya memuncak.
“Haire, saya Haire,” Sengaja dia memperkenalkan diri.
“Tak ada hati nak berkenalan dengan lelaki macam ni. Sakit hati!” Dia segera bangun.
“Eh tadi kata nak duduk cik…” Haire memintas.
“Asyikin. Puan Asyikin,” Dia berlalu. Haire tersenyum penuh makna. Langkah Asyikin diperhatikan. Hati terasa sesuatu. Tak pernah berdebar sebegini laju. Dia mengekori perempuan itu seharian.

***

“Rimas!” Meera membentak.
“Eh kenapa kau ni?”
“Rimas dengan mamat sekor tu. Kelmarin asyik ikut aku. Sampai aku layan wayang pun dia ikut. Hari ni dia sibuk kat kampus kita,”
“Eh dia ada kat kampus? Dia siapa?” Wani pelik.
“Entah. Selama ni tak pernah nampak pun,” Meera menjawab.
“Kalau tak suka kau ignore je. Biasalah buaya,” Z mencelah.
“Masalahnya aku dah tipu dia. Tapi dia tetap ikut aku,”
“Tipu apa?” Wani bertanya.
“Aku kata nama aku Asyikin. Puan Asyikin,” Ketawa serentak.
“Kau ni betullah. Kalau dia nak berkenalan pun apa salahnya,”
“Z, aku tak teringin mamat macam tu. Lagipun tak minat cinta-cinta ni,” Meera mengeluh.
“Ala kau jangan cakap je. Tup tup esok memang betul kau jadi puan. Puan Meera Asyikin. Baru kau tahu langit tinggi rendah,” Z bercakap ala ahli falsafah pula. Meera ketawa.
“Mustahil okey,” Wani hanya tersenyum. Mungkin betul kata Z tu.

***

“Ira, meh tolong abang,”
“Kenapa?” Meera melaung saja. Malas rasanya nak bangun.
“Ala, Ayin menangis. Nak susu agaknya,” Haire berjalan ke depan.
“Buatkan je susu botol untuk dia,”
“Amboi, anak kita mana boleh minum susu tepung ni. Sakit perut dia nanti,” Haire tak mahu mengalah. Meera masih leka.
“Ira! Cepatlah. Kesian Ayin,” Meera menekan button pause.
“Ira tengah tengok cerita ni. Alahai anak mama ni,” Ayin bertukar tangan.
“Cerita apa Ira tengok tu? Sampai tak nak berganjak. Dua jam dah abang balik tau,”
“Eh dah lama rupanya abang balik,” Sengih.
“Ira mana nak sedar. Duduk tengok cerita korea 24 jam,” Nada rajuk.
“Ala mana ada 24 jam. Nak solat, masak, kemas rumah lagi, jaga Ayin,” Leternya.
“Abang tahu. Tapi kalau dah anak nangis tak perasan. Susahlah macam ni sayang oi,” Haire geram.
“Okey, nanti Ira letak buaian Ayin kat sebelah. Senang nak dengar,” Ketawa Meera.
“Abang serius ni,” Meera mengangkat keningnya.
“Apa pulak abang ni? Apa salahnya nak tengok cerita?”
“Abang tak kata salah. Tapi dah terlebih fanatik pun susah jugak. Kesian abang tengok Ayin ni,” Haire meraup wajahnya. Sesal kemudian memang tak berguna.
“Abang, Ira jaga dia. Ira tak lupa tanggungjawab pun. Cuma tadi part best. Tu sayang nak pause,”
“Memanglah cerita cinta best. Lagi-lagi korea ni. Tapi ingat, awak bukan anak dara lagi. Awak ada suami, anak. Jangan terlalu seronok tengok sampai anak lapar pun tak nak peduli. Abang suka jugak cerita korea. Cuma nak awak beringat,” Ceramah bermula.
“Habis siapa yang pujuk Ira sukakan cerita cinta? Siapa yang asyik ajak tengok masa memula kahwin dulu? Siapa???” Meera terus berlalu dan mengunci bilik.

***

Buat isteriku yang sedang merajuk,
Sayangku Meera, surat ini bukanlah bertujuan untuk mengeruhkan keadaan. Sayang, sebagai suami abang rasa tak salah kalau abang tegur kesalahan sayang kan? Tapi abang jugak minta maaf sebab puncanya dari abang. Abang salah.

Mula-mula abang bagi hantaran cd korea. Abang ingat lagi 5 drama sekaligus. Family abang geleng kepala je masa abang berkeras suruh letak kat dulang hantaran. Kesian sayang malu dengan tetamu yang datang. Sebab tak pernah dibuat orang.

Lepas kita sah suami isteri abang paksa sayang tengok cerita cinta sampai tengah malam. Walaupun abang tahu Ira tengah mengantuk sangat masa tu. Abang jugak beli TV LCD dan Astro Beyond sebab Channel lebih banyak dari biasa.

Abang kadang biarkan sayang tertidur kat sofa sebab nak tunggu ending cerita cinta tu. Maafkan abang sayang. Memang salah abang. Ira, jangan merajuk lama-lama abang rinduuuu…

Yang menanti di luar pintu,
Suamimu tercinta

Meera tertawa senang. Segera pintu dibuka. Bahagia milik mereka selamanya. Benarlah kata orang kalau benci jangan melampau nanti akhirnya jatuh suka. Meera yang dahulunya selalu mengatakan "I hate love story" bertukar kepada Meera yang fanatik dengan love story.

10 comments

February 23, 2012 at 9:12 PM

benci jangan terlalu melampau nanti akhirnya jatuh suka...

macam terkena pada batang hidung aku je.. hahaha. =)

February 23, 2012 at 9:42 PM

best..best..best..





cuma, majuk-majuk manja tu bikin hati geram sikit.. hehehehe..

February 23, 2012 at 11:51 PM

olololo... meera kita sekapal.... hahahahaha

sweet kemain surat chenta haire... huhuhuhu... jatuh kusi rasanya kalau time baca tadi...

February 24, 2012 at 1:42 AM

ai ai kalau tak minat cerita Korea kasi tengok cerita Saw boleh tak?
jadi menda la bini tu nanti agaknya ya..
kekeke

February 24, 2012 at 8:28 AM

ahhaha mcm terasa je. i tak suke jugak tau!

February 24, 2012 at 2:18 PM

hah? hantaran cd korea? gila kentang.

February 24, 2012 at 5:51 PM

:)

terasa rindu nak tgk korean drama huhu.. secret garden

February 24, 2012 at 9:41 PM

I tak tengok drama Korea tapi kispen ni tangkap leleh gak le..
Mot perkataan gila kentang tu buat aku tak tahan...hikhikhik!

February 25, 2012 at 2:16 PM

mak aih, uninknya hantaran dia cd korea..
hahahaha~

parah nii penangan cerita korea..hoho

March 4, 2012 at 6:53 PM

comel la..asben die yg ajr tgk cite cinta.jiwang betul..

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...