Sebarang karya nukilan yang ingin disalurkan untuk tujuan penyiaran, sila emailkan ke secret7writer@yahoo.com. Terima kasih.

Thursday, February 9, 2012

Jessica

9:00:00 AM | | Best Blogger Tips


Malam itu hujan turun dengan lebatnya. Dentuman guruh yang tak henti-henti membuatkan Jessica merasa sedikit takut. Puas dia cuba untuk melelapkan matanya. Namun masih gagal. Jessica bangkit dari katilnya. Terus mencapai buku yang bertajuk "Mixed Match" di atas meja tulisnya. Jessica kembali semula ke katilnya. Terus berbaring dan membaca buku tersebut. Fikirannya kembali resah. Memikirkan sesuatu. Sesuatu yang sukar untuk dirungkai.

Hujan semakin lebat. Kali ini Jessica betul-betul runsing. Buku di tangannya langsung tak dibacanya. Tiba-tiba teringatkan seseorang. Seseorang yang dia kenal 3 tahun lalu. Cuma baru-baru ini Jessica terserempak dengan seseorang itu di sebuah pusat membeli belah. Pertemuan itu memang mengejutkan Jessica. Sama sekali dia tidak menyangka Jimmy akan muncul di hadapannya ketika itu. Pertemuan itu telah memulakan segalanya.

Lamunan Jessica terganggu bila dia dikejutkan dengan bunyi telefon bimbitnya. Ada satu panggilan. Dari Jimmy. Jessica teragak-agak untuk menjawab panggilan tersebut. Selalunya waktu begini dia memang sudah lena di ulit mimpi. Kalau dia jawab panggilan tersebut pasti Jimmy akan bertanya itu dan ini kenapa dia masih belum tidur. Mahu tak mahu Jessica menjawab panggilan tersebut.

Jimmy : Hello
Jessica : Hello..hmmm
Jimmy : buat ape tu? nape masih tak tido lagi
Jessica : nak tido. tapi tak dpt nak tido. runsing
Jimmy : Nape runsing ni?
Jessica : Ntah la. susah nak cakap. erm.. takpe.. sy ok je. Awak buat ape?
Jimmy : Sy tak buat ape. tu yg call awak ni.
Jessica : ooo... ( Jessica terdiam..dia memang tak punya idea untuk berborak)
Jimmy seolah-olah faham dengan apa yang Jessica fikirkan. Tiba-tiba Jimmy bersuara.
Jimmy : Awak, nak dengar saya nyanyi tak?
 

Timbul rasa gembira di hati Jessica.

Jessica : Nakkk.. nak dengar.
Jimmy : ok.. dengar sy nyanyi k
Jessica : ok..

Jimmy : "Tiga puluh minit kita di sini tanpa suara.. dan aku resah harus menunggu kata darimu..mungkin butuh kursus merangkai kata untuk bicara, dan aku benci harus jujur padamu. tentang semua ini. .. ada yang lain di senyummu, yang membuat lidahku gugup tak bergerak, ada pelangi di bola matamu. dan memaksa diriku untuk bilang.. AKU LUPA LIRIK."

Jessica : hahaha.. anda tersingkir. sebab lupa lirik
Jimmy : haha..
Jessica : sedap lah suara awak. Walaupun lupa lirik
Jimmy : Ye ke? Hehe.
Jessica : ye la. Sedap sangat. Hehe
Jimmy : kalau sedap, pergi tido sekarang ok. nanti kita sembang lagi.
Jessica : ok.. Nite.. Bye..
Jimmy : Nite. bye..


Jessica rasa gembira sangat. Kali ini Jessica akhirnya lena dengan mudahnya. Terus diulit mimpi yang indah. Mungkinkah rasa gembira itu akan Jessica kecapi selamanya?

Jessica duduk di birai katil sambil membelek-belek buku pemberian Jimmy lima bulan lepas. Sudah lama Jimmy tidak menghubunginya seperti selalu. Sibuk agaknya. Getus Jessica. Kalau dulu, Jimmy selalu menemaninya. Kadang-kadang makan bersama. Kadang-kadang akan ke kedai buku berdua. Namun, sejak akhir-akhir ini Jimmy semakin menjauh. Dua minggu lepas dia ada menghubungi Jessica. Bicaranya hambar. Tiada tawa. Tiada ceria.

"Sayang, saya sibuk sangat-sangat." Itu kata-kata Jimmy. Jessica cuba untuk memahami situasi Jimmy. Dia terlalu menyayangi Jimmy. Tapi rasa sayangnya berubah bila melihat kelibat Jimmy dengan seorang perempuan di sebuah kedai buku. Dia kenal Jimmy. Jimmy hanya akan ke kedai buku dengan seseorang yang paling rapat dengannya. Jessica rasa terpinggir bila bukan dia yang menemani Jimmy ketika itu. Itu yang menggusarkan hati Jessica.

Pagi itu sebelum ke tempat kerja Jessica menghubungi Jimmy.

"Sayang, kita lunch sama hari ni ek?"
"Erm..sayang sibuk la.takut tak sempat"
"Ala sayang.. takkan lunch hour pun sibuk"
"Ye la..sayang jemput saya kat office ok"


Mahu tidak mahu Jessica kena juga jemput Jimmy di tempat kerjanya. Dia harus menemui Jimmy. Tepat pukul 1 tenghari Jessica sudah menunggu Jimmy di parkir office Jimmy. Dari jauh Jessica melihat kelibat Jimmy menuju ke arahnya.

"Sayang..miss u so much!" Itu ungkapan Jimmy sebaik saja memasuki kereta. Jessica tersenyum. "Miss u too sayang".

Jessica menghidupkan enjin kereta. Dia memandang sekilas wajah Jimmy. Wajah yang dia rindu selama ini. Sedikit lesu wajahnya. Sibuk dengan kerja agaknya. Jimmy sibuk menekan-nekan telefon di tangannya. Jarinya ligat menaip sesuatu. Jessica fokus dengan pemanduannya. Sesekali dia menoleh Jimmy di sebelah.

Jimmy tiba-tiba bersuara.

"Sayang, kita makan kat area sini je ye.."
"Memang pun."
"Sayang, are u ok?"
"Tak ok."
"Nape?"
"Tak ada apa."


Jessica menjawab sepatah sepatah. Dia merasakan sesuatu pada Jimmy. Jimmy yang sibuk dengan telefonnya. Jessica perasan dengan semua itu. Jessica menghentikan kereta di depan sebuah restoran melayu. "Kita makan kat sini je" Kata Jessica ringkas. Jimmy keluar. Terus menarik tangan Jessica yang baru menutup pintu kereta. Jessica menepis. Jimmy membiarkan Jessica bertindak sebegitu. Dia melangkah terus masuk ke restoran tersebut. Sengaja dia memilih kedudukan paling tepi. Jessica melabuhkan punggungnya. Jimmy yang pada mulanya duduk di hadapan tiba-tiba duduk di sebelah Jessica. Jimmy tahu Jessica suka sebegitu. Duduk bersebelahan dengannya.

Selesai memesan makanan. Jimmy mula bersuara. Dia menarik tangan Jessica dan menggenggam erat.

"Sayang, ada apa yang tak kena?"
Jessica diam.

"Sayang, cakap la apa tak kena?"
Jessica masih membisu.

"Sayang, kalau meja ni boleh bercakap mesti dah menyahut kan". Jimmy cuba membuat lawak. Jessica hanya tersenyum kelat.

"Banyak benda yang saya tak faham dengan awak sekarang". Jessica mengatur bicara. "Hari tu saya nampak awak dengan seseorang kat kedai buku kita selalu pergi tu. Awak mesra dengan perempuan tu. Sebelum tu saya ada call awak. Awak cakap awak sibuk. Tapi sibuk dengan perempuan tu. Apa semua ni? Saya tak faham" Jessica menarik nafas. Jimmy hanya tersenyum.

"Kes cemburu la ni ye". Jimmy tergelak kecil. Jessica mengetap bibir menahan geram melihat gelagat Jimmy yang seolah-olah mempermainkannya. "Jangan main-main boleh tak?". Jimmy tersenyum nakal.

"Yang hari tu kawan la. Kebetulan jumpa dia kat situ. Kawan lama"
"Ye la tu kawan."
"Kawan la..pastu semalam saya BBM dengan dia.dia tu dah nak kawen la sayang"
"Jari awak dok ligat dgn fon tu sebab BBM dengan dia la ni?"


Jimmy mengeluarkan telefonnya. Menunjukkan apa yang dia dan perempuan itu bualkan kepada Jessica.

"Saya boleh call dia sekarang kalau awak tak percaya."
"Betul ni kawan je?"
"Betul la..kalau saya nak curang dengan awak takdenya saya nak tunjuk semua tu"
"ala..mana tahu..lelaki kan kuat kelentong"


Jimmy mencubit pipi Jessica. Dia tahu Jessica begitu menyanyanginya. Jessica malu diperlakukan seperti itu.

"Sayang, kita kawen?". Jimmy sedikit terkejut mendengar kata-kata dari Jessica.

"Awak sudi ke nak hidup bersama dengan orang macam saya?"
"Sudi..apa lak tak sudi."
"Saya nak kena stabilkan kerjaya saya dulu. Lepas tu banyak benda nak kena settle dulu sayang."
"ok..kita settle sama-sama la."
"Ye ke ni? saya ni miskin tau. Tak kaya"
"A
la..saya pun miskin jugak."
"Dah la awak tu kuat makan". Jimmy cuba berseloroh. Satu cubitan hinggap di paha Jimmy. Jimmy mengadeh kesakitan.

"Sakit la sayang..! betul ape kuat makan." Jimmy tergelak kecil.
"Eleh..ye lah mentang-mentang saya ni gemuk muka pecah pintu."
"Hello sayang..awak tak gemuk ok. takde kaitan dengan pecah pintu . tengok..orang kuat makan cepat terasa!" Jimmy mengusik lagi.

Sekali lagi Jessica mencubit paha Jimmy. Jessica tahu Jimmy memang kuat mengusik.

Selesai makan, Jessica menghantar Jimmy ke tempat kerja. "Sayang, nanti esok pagi saya jemput awak pergi keja ok..awak tak payah drive esok." suara Jimmy sebelum keluar dari kereta. Jessica menggangguk.

Hari yang cukup indah bagi Jessica. Ternyata Jimmy tak berubah. Dia yang terlalu memikir yang bukan-bukan. Apa yang pasti Jimmy sayangkan dia sepertimana dia sayangkan Jimmy. Perempuan perlukan janji, komitmen dan tanggungjawab untuk pegang relationship sebab perasaan semata-mata memang tak cukup, itu kata seorang kawan kepada Jessica dua hari lalu. 

15 comments

February 9, 2012 at 9:12 AM

Jimmy penipu hanget tu..aku tak percaya walau dia bersumpah bagai...Jessica jangan jadi bodoh!.

heh gua emo lah baca kispen lu...hik!

February 9, 2012 at 9:19 AM

Haha..emo ya.. penipu hanget heheheeh

February 9, 2012 at 10:07 AM

mot pandang screen ni. screen ni pandang mot. mot garu kepala dan baca berulang kali cerita ni untuk 3 ke 4 kali tak ingat. pastu~~~

"kenapa cerita ni macam selamat sangat. tak naik mencacak dan jatuh menjunam macam dalam tv" soal hati mot

"kalau ko pandai sangat ko try la buat kispen" balas otak mot

"ala. jgn la marah. cerita ni ok. cuma tak thrill je" kata hati mot lagi

February 9, 2012 at 10:23 AM

yeahhh..akhirnya..sebenarnya ending dia bkn mcm ni. betul la tu nak selamat..hehe..

February 9, 2012 at 4:38 PM

hahah tang bercerita pasal gemuk tu buat sy ketawa :D

Anonymous
February 9, 2012 at 5:31 PM

ahhhh tak puas tak puas !! we want moarrr !


-HEROICzero

February 9, 2012 at 5:52 PM

so jimmy tu memang menipu kan? kan? gua tak puas hati sangat2 ni...haish!

February 9, 2012 at 6:31 PM

haha, kak lw lawak arh..teehee~
ada kesinambungan ke cerita ni? hehehe

February 9, 2012 at 6:56 PM

men with so many agenda...! huh...! move on girl...

February 9, 2012 at 7:06 PM

jadi? apa kesimpulan Jimmy? diam camtu je? grrr... *baling batu kt Jimmy*

February 9, 2012 at 10:06 PM

Aku tak percaya jimmy! sumpah aku tak percaya!!

February 9, 2012 at 11:30 PM

something wrong dengan cerita ni..
dia punya kepuasan tak berapa nak pergi..
kehkehkeh

February 10, 2012 at 8:17 PM

Correct me if i am wrong ...

Adakah kispen ini sebenarnya suatu mesej yang cuba disampaikan pada seseorang ?

Sebab itu ia normal
Yang penting difahami oleh si empunya badan

Kan ?

February 11, 2012 at 12:29 AM

cinta buat manusia jadi buta. walau diperlakukan sebegini masih tidak sedar kerana kita tidak melalui... SEDAR DIRI. BANGUN.. SAYANG DIRI SENDIRI

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...