Sebarang karya nukilan yang ingin disalurkan untuk tujuan penyiaran, sila emailkan ke secret7writer@yahoo.com. Terima kasih.

Thursday, February 2, 2012

Masih Ingin Menyendiri

9:00:00 PM | | Best Blogger Tips


Aku punya kisah silam. Kisah silam yang membuatkan aku tidak percaya pada kata-kata cinta lelaki. Kerana itu, sampai sekarang aku tetap memilih untuk menyendiri. Tidak ingin aku cemarkan status single ku ini. Biar diriku suci dari mana-mana ikatan atau in-a-relationship-thingy-thing.

Jika mereka bangga, mempunyai kekasih. Mempunyai kisah cinta biarkan saja mereka. Kerna aku masih ingin menyendiri.

Argh, aku muda lagi. cinta tidak pernah menjadi keutamaanku.
Kasih sayang dan cintaku biarlah hanya aku berikan pada yang hak. Pada yang layak. Pada yang memerlukan. Pada yang benar-benar menyayangi aku.

“Adik, tak pernah bercinta? Biar betul? sekali pun tak pernah?” kak L membulatkan mata seperti kurang percaya.

“Nope, not interested at all.” Dengan muka tanpa perasaan aku menjawab.

***

Aku dan dia
“I envy you. You are so care free without all the relationship problem-thingy-thing. It so good to see you live your life without any man.”

Aku memandang dia. “I’m comfortable this way. I enjoy each day. And, bila I dengar cerita you, sebenarnya ianya membuatkan I lagi takut untuk menjejakkan diri ke alam… erm, yang people always called it ‘love’. You should cari seorang lelaki yang baik, if ada lelaki yang baiklah. Not a jerk.”

“No, cuzie. I never wanna scared you with all these story. I mean, ada manisnya dalam percintaan, you know. But, bila datangnya masalah. Yeah, it is so painful and hurtful.”

Aku tersengih. “But, I am selfish. I don’t even want to feel that hurt or pain. I hate to be hurt. It’s enough to see my mom’s hurting so badly.”

Dia diam. Tapi, aku tau dalam hatinya mendoakan aku agar aku boleh buka hati aku untuk lelaki. Kerana dia adalah cousin aku yang terbaik!

 Aku punya kisah silam. Kisah silam yang membuatkan aku tidak percaya pada kata-kata cinta lelaki. Kerana itu, sampai sekarang aku tetap memilih untuk menyendiri. Tidak ingin aku cemarkan status single ku ini. Biar diriku suci dari mana-mana ikatan atau in-a-relationship-thingy-thing.

Jika mereka bangga, mempunyai kekasih. Mempunyai kisah cinta biarkan saja mereka. Kerna aku masih ingin menyendiri.

Argh, aku muda lagi. cinta tidak pernah menjadi keutamaanku.
Kasih sayang dan cintaku biarlah hanya aku berikan pada yang hak. Pada yang layak. Pada yang memerlukan. Pada yang benar-benar menyayangi aku.

“Adik, tak pernah bercinta? Biar betul? sekali pun tak pernah?” kak L membulatkan mata seperti kurang percaya.
“Nope, not interested at all.” Dengan muka tanpa perasaan aku menjawab.

***

Aku dan dia
“I envy you. You are so care free without all the relationship problem-thingy-thing. It so good to see you live your life without any man.”

Aku memandang dia. “I’m comfortable this way. I enjoy each day. And, bila I dengar cerita you, sebenarnya ianya membuatkan I lagi takut untuk menjejakkan diri ke alam… erm, yang people always called it ‘love’. You should cari seorang lelaki yang baik, if ada lelaki yang baiklah. Not a jerk.”

“No, cuzie. I never wanna scared you with all these story. I mean, ada manisnya dalam percintaan, you know. But, bila datangnya masalah. Yeah, it is so painful and hurtful.”

Aku tersengih. “But, I am selfish. I don’t even want to feel that hurt or pain. I hate to be hurt. It’s enough to see my mom’s hurting so badly.”

Dia diam. Tapi, aku tau dalam hatinya mendoakan aku agar aku boleh buka hati aku untuk lelaki. Kerana dia adalah cousin aku yang terbaik!

15 comments

February 2, 2012 at 10:29 PM

menolak atau sekadar berkata ia seumpama doa. so... seboleh2nya cukuplah sekadar simpan di hati... sakit cinta itu perlu supaya kamu ada sedikit pengalaman untuk lalu cinta yg paling hebat dari DIA; lagi macam2 tahu.

February 2, 2012 at 11:08 PM

Ah.. aku faham situasi ingin menyendiri. aku pernah alami walaupun mungkin situasi yang berlainan.. pertama kali hati aku hancur sebab seorang lelaki.. membuatkan aku ingin menyendiri.. =)

*aku suka ini

February 2, 2012 at 11:49 PM

kak BS, saya tatau nk kata apa..mungkin jika Allah buka pintu hati saya...:)
thanks for the advise kak bs..:')

sis reen: :)

February 3, 2012 at 12:22 AM

Cinta itu fitrah yang ghaib ...

Tak boleh dinafi akan ada rasa kosong yang samar biarpun terasa selamat

February 3, 2012 at 1:10 AM

cinta itu kadangkala bisa jadi rumit

Anonymous
February 3, 2012 at 9:16 AM

cinta perlu ada dalam hidup, kalau tak ada cinta, malap hidup...tapi kena pandai menyaring...

Ladywindsor

February 3, 2012 at 9:58 AM

penggunaan bahasa Inggeris itu memang bagus, tetapi pastikan ia authentic barulah cerita ini lebih kuat. Sekadar memberikan pandangan dari seorang penulis ;-)p

Anonymous
February 3, 2012 at 1:59 PM

aku cinta IU..

February 3, 2012 at 2:22 PM

sparrow: :)

marcella: ya, sangat benar..:)

sis windsor, :)

asrul: teehee~ thanks alot..:D akan cuba memperbaiki lagi..:)

February 3, 2012 at 4:22 PM

Masih tidak faham apa itu definisi cinta dalam konteks lahiriah.Papepom.Nice story.

February 3, 2012 at 8:42 PM

cinta simpan untuk suami je =p

February 3, 2012 at 10:49 PM

:)

tak pe take your time.

tapi kalau tuhan dah bagi.. sila nikmati ia. walau sekejap cuma. walau berakhir luka.

Jatuh cinta? kau tak mampu tahan, kau tak mampu usir kalau ia dtg.. kalau tuhan dah suruh ia datang. tepislah! kau tetap jatuh Cinta!

tipulah diri sendiri,
kau juga yg sakit hati..

ahahahaha.. ckp pasal cinta ku memang no. 1 :p

*moga TH jumpa cinta sejadi lepas kawin :)

February 4, 2012 at 6:22 PM

yes...sesiapa yang mahukan hati TH bukan mengambilnya tapi menjaganya...

February 6, 2012 at 7:35 AM

masanya akan tiba nanti..
rileks la..
muda lagi.. =)

February 9, 2012 at 6:24 PM

kak na: puitisnya ayat..:D entah.. tatau nak cakap apa..:)

abg bro el: adakah yg boleh menjaganya? :)

api: :) saya memang muda lagi..teehee~

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...