Sebarang karya nukilan yang ingin disalurkan untuk tujuan penyiaran, sila emailkan ke secret7writer@yahoo.com. Terima kasih.

Thursday, November 3, 2011

Kasih... Fahamilah Hati Ini

12:00:00 AM | Best Blogger Tips


KASIH duduk sendirian di hujung sudut perpustakaan. Tumpuan KASIH tidak terus ke buku. Fikiran KASIH menerawang ke tempat lain. Buntu memikirkan masalah yang menimpa. Apa yang pasti KASIH takkan sekali kali lari dari masalah itu. KASIH takkan mengaku kalah dengan perasaan sendiri.

Dari jauh CINTA yang duduk bertentangan dengan meja KASIH asyik memerhati gelagat KASIH. CINTA tahu waktu sebegini KASIH pasti akan menghabiskan masa di perpustakaan. Sudah lama CINTA meminati KASIH tapi CINTA tahu KASIH tidak mudah menerima CINTA. CINTA terus memerhati wajah KASIH menyayangi KASIH dalam diam. CINTA lantas sedar KASIH seakan menghadapi masalah besar. Wajah KASIH seceria selalu, bagai di rundung duka.

Tiba-tiba CINTA terlihat kelibat KECEWA.

KECEWA menarik kerusi di sebelah KASIH. CINTA perhatikan saja gelagat KECEWA yang mengganggu KASIH. Nyata KASIH rimas dan kelihatan kurang selesa dengan kehadiran KECEWA. CINTA dapat lihat api kebencian di mata KASIH tapi apakan daya. CINTA hanya mampu melihat dari jauh. 

KECEWA memang berpengaruh.CINTA sedar KECEWA sudah lama meminati KASIH kalau tidak masakan KECEWA sering mengganggu KASIH.KASIH tetap tidak melayan KECEWA. Dibiarkan KECEWA berlalu sepi.

Tidak lama selepas itu, kelihatan SEDIH sahabat KASIH menghampiri KASIH. Mereka mengajak KASIH keluar. CINTA bersedia untuk mengekori mereka. Hari ini CINTA pasti dan benar-benar yakin apa yang akan dilakukan. CINTA lekas mengejar mereka.

"KASIH..KASIH..KASIH.." tercungap-cungap CINTA mengejar KASIH menjerit nama KASIH.
"Boleh CINTA jumpa KASIH sebentar..?"
KASIH mengangguk.

"Iya... ada apa yang boleh KASIH tolong CINTA?". Waaaaaaah... lembutnya suara KASIH. Jadi tidak hairanlah jika terlalu ramai yg ingin rapat dengan KASIH.

"KASIH, sudikah KASIH menerima CINTA?"

"Apa? CINTA bermimpikah? CINTA sedar tak apa yang CINTA katakan?  KASIH minta maaf. Biar KASIH jelaskan. Andainya KASIH terima CINTA, KECEWA pasti datang mengganggu CINTA dan KASIH. CINTA mungkin takkan mengerti tapi KASIH harap CINTA terima keputusan KASIH ni. KASIH minta maaf." KASIH ingin berlalu pergi.

"KASIH..KASIH.. tunggu. Dengar apa yang CINTA ingin katakan pula. Beri CINTA peluang untuk buktikan pada KASIH. CINTA tahu KECEWA pasti akan melakukan sesuatu jika kita bersama tapi tolonglah CINTA. Berilah CINTA peluang. CINTA dah lama perhatikan KASIH. Dah lama menaruh hati pada KASIH. Tolonglah KASIH."

"Hurmmm.. CINTA.. nanti KASIH fikirkan dulu ye. KASIH pergi dulu. SEDIH dah lama tunggu KASIH."

"CINTA tunggu jawapan KASIH. Tolong ye KASIH. Beri CINTA peluang. Tolong lah fikirkan. Berilah peluang utk kita lupakan tentang orang lain. Tolong ye."

CINTA memerhati KASIH berlalu pergi.

KASIH takkan mungkin menerima CINTA kerana KASIH tidak mahu KECEWA mengapa-apakan CINTA. KASIH juga sedia tahu yang SEDIH meminati CINTA. Tak mungkin KASIH ingin lihat sahabatnya SEDIH berduka lara.

"CINTA, maafkan KASIH. KASIH tak mungkin dapat menjadi yang terbaik untuk CINTA. KECEWA pasti akan membuatkan kita tidak senang bersama. Lagipun KASIH pasti CINTA tahu SEDIH sentiasa ingin mendampingi CINTA. Tak mungkin kita akan bahagia dan kita akan sentiasa rasa bersalah bila SEDIH melihat kita. Maafkan KASIH ya CINTA.."

Sepi berlalu di hati CINTA. KASIH seolah-olah menafikan perasaan di dalam jiwanya. Bagi KASIH biarlah KASIH menunggu GEMBIRA yang entah bila akan muncul dalam hidupnya. GEMBIRA.. kenapa kau menjauh..?

20 comments

November 3, 2011 at 1:42 AM

penuh simbolik...

p/s: menarik...

November 3, 2011 at 2:50 AM

susun atur yang cantik, kemas dan terkesan. suka :)

November 3, 2011 at 3:01 AM

peh peh peh!
sedap!

November 3, 2011 at 5:35 AM

hebat!

November 3, 2011 at 6:43 AM

boss...saya tahu boss suka post abstrak /absurd camni...

November 3, 2011 at 6:44 AM

@ hana ahmad - sayangnya bukan completely saya yang buat....

November 3, 2011 at 6:45 AM

@ abang zam - sedap ke...tentulah sebab ada 2 tukang masak buat ni...

November 3, 2011 at 6:46 AM

@ beautiful rose - mintak mintak post yang terbaru nanti pun sama hebat ye...TQ for coment ya'all...

November 3, 2011 at 2:40 PM

sume pasal perasaan. kan?

cinta sedih kasih gembira n so on. lau gabung mcm2 bole jadi.


**beauty.

November 3, 2011 at 3:38 PM

aduh . NAFSU mana NAFSU ? hilang mana entah . kena ada tu .


ha ha ha .nice one , dude . KASIH ni mengada2 la banyak songeh .

November 3, 2011 at 4:33 PM

@stalker hebat - ye semua pasal perasaan...jiwengs dan bunga bunga...lol

November 3, 2011 at 4:36 PM

@heroic zero - memang patutnya ada ...kikiki...tentu Kasih dapat bersatu dengan Cinta atas dorongan Nafsu...tapi kena ada watak lain lak nanti Iman dan Takwa...

November 3, 2011 at 7:54 PM

alahai..jauh hati la dgn cte ni. :)

November 3, 2011 at 9:58 PM

@ abang stalker - haha..TQ baca dan sudi komen...

November 3, 2011 at 10:28 PM

habis, siapa pula?

November 4, 2011 at 12:36 AM

GEMBIRA itu ada...
pasti datang pada KASIH satu masa nanti...
masa yang sudah TUHAN tentukan~

November 4, 2011 at 1:04 AM

@ hana ahmad - diri saya yang satu lagi...lol

November 4, 2011 at 1:05 AM

@ kenangan suchi 0 ye semua orang berhak gembira dalam hidupnya...

November 6, 2011 at 7:25 PM

watak dalam cerita mencaritakan maksud nay tersendiri

kasih
cinta
kecewa
gembira


hukum alam..
suke!=]

November 12, 2011 at 12:22 PM

@aimie amalina - tq kita di beri semua perasaan itu kan...itu yang indahnya di jadikan sebagai makhluk yang bernama manusia ni...

Post a Comment
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...